Stress Echo – Η δυναμική ηχοκαρδιογραφία σώζει ζωές

Stress Echo – Η δυναμική ηχοκαρδιογραφία σώζει ζωές

Μία πολύ αξιόπιστη εξέταση ανίχνευσης ισχαιμίας μυοκαρδίου και εκτίμησης βαλβιδοπαθειών είναι πλέον γεγονός.

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στις δυτικές κοινωνίες. Η πρώιμη διάγνωση και αντιμετώπισή τους είναι πολύ σημαντική. Υπάρχουν διάφορες δια- γνωστικές μέθοδοι για το σκοπό αυτό. Μία από αυτές είναι η δυναμική ηχοκαρδιογραφία (stress echo).

Τι είναι το Stress Echo;

Είναι μια σχετικά καινούργια τεχνική, κατά την οποία ο ασθενής υποβάλλεται σε κόπωση και συγχρόνως παρακολουθείται με ηλεκτροκαρδιογράφημα και υπερηχογράφημα. Αυτό γίνεται, ώστε να εντοπιστεί υπάρχουσα ισχαιμία, δηλαδή με απλά λόγια αν κάποια αρτηρία της καρδιάς έχει στένωση και δεν αρδεύει σωστά το μυοκάρδιο.

Πότε πρέπει να γίνεται αυτή η εξέταση;

Το stress echo γίνεται σε ασθενείς που προσέρχονται με άτυπο πόνο στο στήθος χωρίς ηλεκτροκαρδιογραφικές αλλαγές ή σε ασθενείς που έχουν πολλούς παράγοντες κινδύνου όπως κάπνισμα, αρτηριακή υπέρταση, θετικό κληρονομικό αναμνηστικό, σακχαρώδη διαβήτη, υπερλιπιδαιμία κ.λπ., για να αποκλείσουμε την ύπαρξη στεφανιαίας νόσου. Γίνεται ακόμη σε ασθενείς που ήδη έχουν διαγνωστεί με «καρδιά» και έχουν υποβληθεί σε «μπαλονάκι-στεντ» ή σε «μπάι-πας» (CABG), για να ελέγξουμε αν το αποτέλεσμα της επέμβασης είναι ικανοποιητικό.

Πού γίνεται το Stress Echo;

Γίνεται σε καλά οργανωμένα εργαστήρια υπερήχων (triplex καρδιάς) τα οποία λειτουργούν εντός κλινικών ή νοσοκομείων. Όπως κάθε εξέταση στην οποία προκαλούμε ισχαιμία για να δούμε πώς συμπεριφέρεται η καρδιά (π.χ. απλή δοκιμασία κοπώσεως ή σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου), το σωστό είναι να γίνεται με πλήρη νοσηλευτική υποστήριξη σε οργανωμένα κέντρα.

Ποια είναι η διαδικασία της εξέτασης;

Η εξέταση μπορεί να γίνει με απλή κόπωση (σε αυτή την περίπτωση ο εξεταζόμενος δεν παίρνει κανένα φάρμακο) ή, αν για κάποιο λόγο δεν είναι δυνατή η διενέργεια φυσικής κόπωσης (όπως π.χ. σε ανθρώπους με ορθοπεδικά προβλήματα), γίνεται φαρμακευτική κόπωση.
Σε αυτήν τη μορφή χορηγούμε στον ασθενή ένα φάρμακο που κάνει την καρδιά να συστέλλεται πιο γρήγορα και πιο δυνατά, εξομοιώνοντας με αυτόν τον τρόπο τη φυσική κόπωση. Παράλληλα παρακολουθούμε το καρδιογράφημα και παίρνουμε εικόνες με τον υπέρηχο καρδιάς. Όλες οι εικόνες αποθηκεύονται σε έναν ειδικό σταθμό εργασίας, από τον οποίο μπορούμε, μετά το πέρας της εξέτασης, να τις ανασύρουμε και να τις μελετήσουμε. Χάριν αυτής της τεχνολογικής εξέλιξης, μπορούμε να εφαρμόσουμε τεχνικές ανάλυσης που θα ήταν πολύ δύσκολο να γίνουν κατά τη στιγμή της διενέργειας της εξέτασης.

Σε ειδικές περιπτώσεις δεν κάνουμε κόπωση στον εξεταζόμενο, αλλά απλά χορηγούμε ένα φάρμακο το οποίο διαστέλλει τις αρτηρίες και μετράμε τη ροή απευθείας στο άπω τμήμα του στεφανιαίου αγγείου. Η εξέταση είναι ανώδυνη, μπορεί να επαναληφθεί και ο εξεταζόμενος ΔΕΝ παίρνει σκιαγραφικά ή ακτινοβολία με τη μορφή ραδιοϊσοτόπων.

Πότε και πόσο συχνά μπορεί να γίνει η εξέταση;

Το stress echo, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, δεν έχει ακτινοβολία, ούτε σκιαγραφικά. ΔΕΝ επιβαρύνει με κα- νένα τρόπο την υγεία του ασθενούς, και έτσι μπορεί να επαναλαμβάνεται όσο συχνά κρίνει ο θεράπων καρδιολόγος. Βέβαια, το πότε θα κάνει την εξέταση ο ιατρός, καθορίζεται από διεθνή πρωτόκολλα και τις κατευθυντήριες οδηγίες.

Γιατί ένας εξεταζόμενος να υποβληθεί σε stress echo και όχι σε απλή δοκιμασία κόπωσης;

Η διαγνωστική ακρίβεια του stress echo είναι πολύ υψηλότερη από αυτήν της απλής δοκιμασίας κόπωσης, ειδικά όταν πρόκειται για νόσο ενός αγγείου. Η απλή δοκιμασία κόπωσης που γίνεται στα διαγνωστικά κέντρα, εξετάζει την αντοχή του ασθενούς στην άσκηση, την άνοδο και την πτώση της αρτηριακής πίεσης και των σφυγμών, το ηλεκτροκαρδιογράφημα και αν αυτό αλλάζει κατά την κόπωση και την ύπαρξη αρρυθμιών. Η δυναμική ηχοκαρδιογραφική δοκιμασία ελέγχει όλα αυτά και επιπλέον τις μεταβολές στη συσπαστικότητα των διαφόρων τμημάτων της καρδιάς, ενώ συγχρόνως μετρά και τη μεταβολή των ενδοκαρδιακών πιέσεων. Όλες αυτές οι παράμετροι είναι πολύ σημαντικές για τη συνολική αξιολόγηση του ασθενούς. Επίσης, η εξέταση μπορεί να γίνει σε ανθρώπους που δεν μπορούν να κάνουν κόπωση, γιατί έχουν ορθοπεδικά προβλήματα και δύσπνοια.