
30 Αυγ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΠΟ COVID-19
Οξύ Καρδιαγγειακό Σύνδρομο από COVID-19: Μια νέα νοσολογική οντότητα-Τι είναι και Πως αντιμετωπίζεται
Η πανδημία COVID-19 εξαπλώνεται ταχέως παγκοσμίως και οδηγεί σε σημαντική νοσηρότητα και θνητότητα. Αρκετοί από τους ασθενείς χρειάζεται να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο και κάποιοι από αυτούς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) λόγω της βαρύτητας της νόσησης από τον ιό (SARS COV 2).
Η προσβολή από τον ιό μπορεί να οδηγήσει σε συστηματικές και αναπνευστικές επιπλοκές αλλά και σε Οξύ Καρδιαγγειακό Σύνδρομο (ΟΚΣ-COV).
Τι είναι το ΟΚΣ στην νόσο COVID-19;
Αποτελεί την άμεση προσβολή του μυοκαρδίου με την μορφή της Μυοκαρδίτιδας, η οποία οδηγεί σε νέκρωση μυοκαρδιακών κυττάρων, μείωση της ικανότητας της καρδιάς ως αντλίας (δηλ της ικανότητάς της να προωθεί το αίμα προς το υπόλοιπο σώμα) αφού κάποια τμήματα του μυ της καρδιάς νεκρώνονται ή δυσλειτουργούν. Αυτό έχει σαν συνέπεια την γένεση δυνητικά θανατηφόρων αρρυθμιών, την εμφάνιση κλινικής καρδιακής ανεπάρκειας, υπότασης ή και κυκλοφορικής κατάρριψης (shock) του ασθενούς.
Πως εμφανίζεται στον ασθενή;
-Ο ασθενής μπορεί να νιώσει πόνο στο προκάρδιο ή πίσω από το στέρνο, όπως ακριβώς νιώθει κάποιος ο οποίος παθαίνει έμφραγμα λόγω απόφραξης μιας στεφανιαίας αρτηρίας.
-Επίσης μπορεί να νιώσει οξύ πόνο, ο οποίος επιδεινώνεται κατά την κατάκλιση λόγω οξείας περικαρδίτιδας (φλεγμονή του πετάλου του περικαρδίου και επακόλουθη συλλογή υγρού από προσβολή του ιού).
-Ο ασθενής μπορεί να νιώσει ακανόνιστους παλμούς ή να χάσει τις αισθήσεις του όταν εμφανίσει αρρυθμία (πχ κολπική μαρμαρυγή, κοιλιακή ταχυκαρδία ή παύση της καρδιάς λόγω κολποκοιλιακού αποκλεισμού).
-Άλλο σύμπτωμα είναι η δύσπνοια ή τα οιδήματα που μπορεί να εμφανιστούν λόγω καρδιακής ανεπάρκειας. Όταν ο καρδιακός μυς προσβληθεί από τον ιό και νεκρωθούν τα μυοκαρδιακά κύτταρα, τα υγρά δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν στο σώμα και μένουν στον πνεύμονα και όπου υπάρχει βαρύτητα πχ στα πόδια.
-Επίσης μπορεί να εμφανιστεί έντονη κόπωση και καταβολή.
-Η τελευταία ομάδα συμπτωμάτων αφορά στις θρομβώσεις που μπορεί να προκαλέσει ο ιός SARS-COV 2. Ξέρουμε ότι η νόσος του COVID-19 μπορεί να προκαλέσει σε ποσοστό μεγαλύτερο των άλλων ιών αύξηση της θρομβωτικής διεργασίας στο ανθρώπινο σώμα και επακόλουθο έμφραγμα στα διάφορα αγγεία του σώματος (στους πνεύμονες, στην καρδιά, στον εγκέφαλο κλπ). Οι θρομβώσεις που προκαλούνται από την νόσο είναι ιδιαιτέρως σοβαρές και μπορούν να οδηγήσουν στον θάνατο του ασθενούς. Στα πρώτα στάδια της πανδημίας, όταν ακόμα μαθαίναμε την νόσο, αυτός ο κίνδυνος δεν είχε αναγνωριστεί και χάθηκαν ασθενείς εξαιτίας αυτού του γεγονότος.
Να σημαντικό να τονισθεί ότι οι πιο πάνω αναφερόμενες βλάβες που συνιστούν το “Οξύ καρδιαγγειακό Σύνδρομο του COVID-19” μπορεί να συμβούν ΚΑΙ σε άτομα υγιή δηλαδή άτομα ΧΩΡΙΣ ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου.
Η μυοκαρδιακή βλάβη συνιστά ανεξάρτητο παράγοντα θνητότητας σε ασθενείς που προσβάλλονται και νοσούν από τον ιό.
Ποιός είναι ο μηχανισμός μυοκαρδιακής βλάβης;
Ο τρόπος με τον οποίο ο ιός καταστρέφει το ίδιο το μυοκάρδιο ή διαταράσσει την λειτουργία του δεν είναι ακριβώς ξεκαθαρισμένος. Από τις νεκροτομικές μελέτες, τα βιοχημικά ευρήματα και την κλινική παρατήρηση κατά την νοσηλεία αυτών των ασθενών, προκύπτει ότι οι μηχανισμοί είναι περισσότεροι του ενός:
-άμεση βλάβη των μυοκαρδιακών κυττάρων
-βλαπτική δράση των κυτοκινών που εκλύονται κατά την φλεγμονώδη αντίδραση
-θρόμβωση μικρών και μεγάλων αγγείων της καρδιάς και του πνεύμονα (το αγγειακό δίκτυο του πνεύμονα συνδέεται άμεσα με την καρδιά)
-δυσλειτουργία λόγω εμφάνισης αρρυθμιών ή/και καρδιακής παύσης
-έκθεση του μυοκαρδίου σε χαμηλό κορεσμό οξυγόνου και βλάβη των κυττάρων του λόγω υποξαιμίας (η οποία είναι αποτέλεσμα της αναπνευστικής ανεπάρκειας που προκαλεί ο ιός)
-υποαιμάτωση της ίδιας της καρδιάς λόγω υπότασης (οι σοβαρές λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή πτώση της αρτηριακής πίεσης)
-και τέλος ύπαρξη προηγούμενης καρδιαγγειακής νόσου (πχ παλιό έμφραγμα μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια κλπ)
Πως αντιμετωπίζεται το ΟΚΣ-COV;
-Συνεχής κλινική παρακολούθηση ενδονοσοκομειακά
-Οπωσδήποτε σύνδεση με μόνιτορ για την παρακολούθηση του καρδιακού ρυθμού
-Συνεχής παρακολούθηση των μυοκαρδιακών ενζύμων και της καρδιακής λειτουργίας
-Εισαγωγή στην ΜΕΘ αν κριθεί αναγκαίο για την ζωή του ασθενούς
-Χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής σύμφωνα με τα τρέχοντα πρωτόκολλα θεραπείας του COVID-19
Η σημαντικότερη θεραπεία όμως στην ιατρική είναι η Πρόληψη ! Η προφύλαξη από τον ιό είναι η καλύτερη αντιμετώπιση!
Η νόσος είναι σοβαρή, εύκολα μεταδιδόμενη, δεν υπάρχει εμβόλιο και η θεραπεία της δεν έχει ακόμα πλήρως καθοριστεί αφού η προσβολή COVID-19 ακόμα είναι υπό μελέτη με ότι αυτό συνεπάγεται…..