
30 Μάι ΖΕΣΤΗ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
Υψηλές θερμοκρασίες και καρδιαγγειακός κίνδυνος
Η μεταβολή της θερμοκρασίας περιβάλλοντος ήταν ιδιαιτέρως αισθητή τις τελευταίες μέρες. Μετά την καραντίνα και τον εγκλεισμό λόγω της πανδημίας και ενώ οι άνθρωποι ετοιμάστηκαν να εξέλθουν από τα σπίτια τους, ήρθε ο μίνι καύσωνας να μας δοκιμάσει.
Η απότομη αύξηση της θερμοκρασίας δεν έδωσε τον χρόνο για σταδιακό εγκλιματισμό. Με τον ίδιο τρόπο που τα καλοκαιρινά ρούχα βρίσκονταν ακόμα στις ντουλάπες και οι ρυθμιστικοί μηχανισμοί του οργανισμού δεν πρόλαβαν να ενεργοποιηθούν-προσαρμοστούν.
Ο εγκλιματισμός απαιτεί 7-14 μέρες έκθεσης σε υψηλές θερμοκρασίες.
Επηρεάζει τον οργανισμό η θερμοκρασία του περιβάλλοντος;
Φυσικά! Οι λειτουργίες του οργανισμού μας είναι προσαρμοσμένες σε σταθερό εύρος θερμοκρασιών. Αυτός είναι ο λόγος που το σώμα μας διαθέτει πληθώρα ρυθμιστικών μηχανισμών, ώστε να διατηρεί την θερμοκρασία του σταθερή. Πχ όταν κάνει ζέστη ιδρώνουμε και όταν κάνει κρύο τρέμουμε. Η εφίδρωση είναι μηχανισμός μείωσης της θερμοκρασίας ενώ ο τρόμος αύξησης της θερμοκρασίας του σώματος.
Όταν ο οργανισμός βρεθεί σε ακραίες συνθήκες ψύχους ή καύσωνα μπορεί αυτοί οι μηχανισμοί να μην επαρκούν.
Πως επηρεάζουν οι υψηλές θερμοκρασίες τις λειτουργίες του σώματός μας;
Οι υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος μπορούν να οδηγήσουν σε υπερθερμία, αφυδάτωση, ακόμη και πολυοργανική ανεπάρκεια. Στον καύσωνα του 1987 πέθαναν 2000 άτομα, δηλ παρουσιάστηκε 97% αύξηση της ημερήσιας θνητότητας. Αυτό συμβαίνει γιατί χάνουμε πολύ νερό (υγρά) από το σώμα μας, χάνονται ηλεκτρολύτες με αποτέλεσμα μιά απώλεια 10-20% του σωματικού βάρους (σε νερό) να οδηγεί σε καρδιακό επεισόδιο και πιθανά θάνατο.
Τι είναι η θερμοπληξία;
Παρατηρείται το καλοκαίρι σε άτομα που έχουν εκτεθεί για πολύ ώρα στον ήλιο, ηλικιωμένους που λαμβάνουν διουρητικά για την θεραπεία της αρτηριακής υπέρτασης και ανθρώπους που δεν προσλαμβάνουν νάτριο δηλ αλάτι. Εμφανίζεται με ζάλη, πονοκέφαλο, μυική αδυναμία, ίλιγγο, ναυτία, έμετο και ανορεξία. Μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια των αισθήσεων. Ο ασθενής πρέπει να αποσυρθεί σε σκιά και κατόπιν στο νοσοκομείο για να πάρει ενδοφλέβια υγρά και ηλεκτρολύτες.
Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 41 βαθμών Κελσίου, το άτομο μπορεί να εμφανίσει σύγχυση, σπασμούς και κώμα! Οι ανάγκες σε νερό είναι τόσο αυξημένες που αν δεν αναπληρωθούν τα υγρά και οι ηλεκτρολύτες ο ασθενής μπορεί να καταλήξει.
Τι πρέπει να κάνουμε για να προστατευτούμε;
Ολοι πρέπει να αποφεύγουμε την έκθεση σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και για παρατεταμένο διάστημα.
Ειδικότερα για τους ηλικιωμένους και αυτούς που παίρνουν φάρμακα για καρδιαγγειακά νοσήματα:
-ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ τον γιατρό σας με την έναρξη του θέρους ώστε να σας τροποποιήσει την φαρμακευτική αγωγή (συνήθως μειώνουμε τις δόσεις των φαρμάκων, ειδικά τα διουρητικά και σε μερικές περιπτώσεις τα διακόπτουμε τελείως). Αυτό είναι απολύτως απαραίτητο να γίνετε. Αν πχ συνεχίσετε να παίρνετε τις ίδιες δόσεις αντιυπερτασικών, μπορεί η πίεση να πέσει πολύ χαμηλά, να ζαλιστείτε ή να λιποθυμήσετε και πέφτοντας να συμβούν ατυχήματα όπως εγκεφαλική αιμορραγία από χτύπημα στο κεφάλι (κρανίο) ή κάταγμα ισχίου. Από την εμπειρία μου αυτά είναι πολύ συχνά ατυχήματα με δυσάρεστες συνέπειες και μεγάλη ταλαιπωρία του ασθενούς και των οικείων του.
-ΜΗΝ βγαίνετε για περπάτημα, ψώνια κλπ τις μεσημεριανές ώρες. Προτιμείστε να βγείτε νωρίς το πρωι και αργά το απόγευμα. Στο μεταξύ μείνετε σε καλά αεριζόμενους χώρους και αν υπάρχει καύσωνας σε χώρο με κλιματιστικό.
-ΜΗΝ πηγαίνετε για μπάνιο στην θάλασσα το μεσημέρι. Προσοχή! Κάθε χρόνο έχουμε πνιγμούς εξαιτίας τέτοιων “παράτολμων” αποφάσεων από ηλικιωμένα άτομα και άτομα με καρδιαγγειακά προβλήματα. Μην κάθεστε για ηλιοθεραπεία τις πολύ ζεστές ώρες.
-ΜΗΝ πηγαίνετε μόνοι σας για μπάνιο στην θάλασσα και μην κολυμπάτε μακριά από την ακτή. Αν ζαλιστείτε λόγω πτώσης της πίεσης ή της ζέστης ΔΕΝ θα σας δεί κανένας για να σας βοηθήσει.
_Μην αθλείστε υπερβολικά. Η έντονη άσκηση προκαλεί περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας και ανάγκη για εφίδρωση.
-Φροντίστε να ενυδατώνεστε τακτικά δηλ να πίνετε υγρά.
-Μην πίνετε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ ή καφείνης γιατί οι ουσίες αυτές είναι διουρητικές και προκαλούν περαιτέρω αφυδάτωση του οργανισμού.
Γενικά πιείτε άφθονο νερό, φρούτα, όχι βαρειά φαγητά και μείνετε στην σκιά!