ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΠΡΟΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΠΡΟΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ: ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΡΟΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ;

Βρισκόμαστε στην δεύτερη φάση περιορισμού των μετακινήσεων (καραντίνα) λόγω της έξαρσης της πανδημίας του covid-19. Οι περισσότεροι άνθρωποι και ειδικά οι ηλικιωμένοι βρίσκονται πολλούς μήνες σε κατ΄οίκον αυτοπεριορισμό, οι περισσότεροι από τον 3/2020 οπότε τέθηκε σε ισχύ το πρώτο απαγορευτικό.

Αλλά και όλοι οι υπόλοιποι παιδιά και νέοι ενήλικες πρέπει να μείνουν -για την περίοδο που διανύουμε- εσώκλειστοι. Τα γυμναστήρια και οι χώροι οργανωμένης άθλησης έχουν επίσημα κλείσει. Όλοι είμαστε μπροστά σε μια οθόνη, είτε για δουλειά, είτε για διασκέδαση, είτε για ενημέρωση.

Παράλληλα το αίσθημα φόβου και ανασφάλειας που μας διακατέχει για την υγεία μας, σε συνδυασμό με την σοβαρή δυσμενή οικονομική επίπτωση της πανδημίας, έχουν οδηγήσει σε μια γενική κατήφεια και κατάθλιψη.

Πρέπει να γυμναζόμαστε στο σπίτι;

Φυσικά και πρέπει!  Ολες οι πιο πάνω αναφερόμενες δυσμενείς επιπτώσεις μειώνονται ή και απαλοίφονται όταν αθλούμαστε συστηματικά.

Μπορεί να γίνει γυμναστική στο σπίτι;

Η γυμναστική στο σπίτι με οπτικοακουστικά μέσα και καθοδήγηση μέσω ίντερνετ (υπάρχουν διάφορες πλατφόρμες για αυτό) ή με την χρήση μηχανημάτων όπως το στατικό ποδήλατο ή ο κυλιόμενος τάπητας είναι εφικτή και επιθυμητή για όλους και ειδικά τους καρδιοπαθείς. Η ακινησία και η έλλειψη άσκησης για μακρύ χρονικό διάστημα όπως αυτό της καραντίνας, είναι επιβλαβείς για τον οργανισμό.

Μπορούν όλοι να γυμναστούν στο σπίτι;

Υπό συγκεκριμένες προυποθέσεις: οι άνθρωποι που μπορούσαν να συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες πριν τον περιορισμό στο σπίτι, μπορούν να γυμναστούν και στο σπίτι τους. Απαραίτητη προυπόθεση είναι (όπως και για την γυμναστική εκτός σπιτιού) να έχουν εξεταστεί και να έχουν πάρει την έγκριση του καρδιολόγου τους. Αν κάποιος δεν γυμναζόταν πριν την καραντίνα θα πρέπει να ξεκινά με ένα απλό περπάτημα σταδιακά αυξανόμενο και αυτό αφού πρώτα έχει επικοινωνήσει με τον γιατρό του και έχει πάρει την έγκρισή του. Γενικά πρέπει να υπάρχει προσοχή και να μην αρχίσουμε απερίσκεπτα τις υπερβολές γιατί ξαφνικά έχουμε περισσότερο χρόνο ή γιατί θέλουμε να αντιδράσουμε με κάποιον τρόπο στην ψυχολογική πίεση που δεχόμαστε αυτές τις μέρες.

Τι πρέπει να προσέχουμε ;

Άνθρωποι που γυμνάζονται τακτικά, έχουν εξεταστεί από καρδιολόγο και έχουν την απαραίτητη γνωμάτευση (η οποία ζητείται υποχρεωτικά από γυμναστήρια, κολυμβητήρια και αθλητικούς συλλόγους). Επειδή είναι κάτι που έχουν συνηθίσει να κάνουν, ξέρουν τι είδους γυμναστική να κάνουν και σε πιο επίπεδο φόρτισης να φθάνουν. Ο κίνδυνος είναι για τους αρχάριους: ακόμα και αν αποφασίσουν να υποβληθούν σε κάποιο χαμηλό επίπεδο άσκησης, καλό είναι πριν να συμβουλευτούν καρδιολόγο. Επίσης αν πάσχουν από ορθοπεδικά ή νευροχειρουργικά προβλήματα τότε οπωσδήποτε θα πρέπει να προηγηθεί εκτίμηση από αθλίατρο.

Έναρξη άσκησης τυφλά και χωρίς επίβλεψη από ειδικό (γυμναστή ή φυσιοθεραπευτή) μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς ή ανεπιθύμητα συμβάματα.

Άσκηση; Ναι λοιπόν με καθοδήγηση και αφού έχουμε πάρει έγκριση από τον γιατρό μας. Θα μας βοηθήσει Σωματικά και Ψυχικά!